Kötegyáni Baráti Kör Egyesület

Cím: 5725 Kötegyán, Kossuth u. 50.

E-mail: telehazkotegyan@freemail.hu

Telefon/fax: +36 66 278-354

Mobil: +36 20 553-4352

 

kedd, január 23, 2018
Text Size
   
Egyesületünk
Népfőiskolai kollégiumot hoztak létre Kötegyánban PDF Nyomtatás E-mail
Megalakult a Békés-Bihar Népfőiskolai Kollégium – számolt be Ungvári Mihály. A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület, a Lakiteleki Népfőiskola kihelyezett tagozatának elnöke elmondta, hogy a pénteki és szombati kétnapos rendezvény keretén belül kitűzték, illetve a csapaton belül szét is osztották az elsődleges feladatokat, melyek a hogyan tovább kérdésére adnak választ. Májustól egészen szeptemberig nincs megállás, rengeteg program lesz – többek között művésztelep is –, illetve tucatnyi rendezvényt készítenek elő a felnőttképzésre koncentrálva.
– A kötegyániak részéről is nagy volt az érdeklődés az esemény iránt, a helyi értékekből kiállítás nyílt a református templomban – mondta Ungvári Mihály. Számos előadást hallgathattak meg a résztvevők, többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke beszélt a népfőiskolákról, s az együttműködő partnerek is részletezték tevékenységüket, így például a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete.
A zárónapon dr. Balázsi Károly főiskolai tanár beszélt a felnőttképzés, közösségfejlesztés szerepéről a népfőiskolai tevékenységben.
forrás: BMH, 2013.04.29.
 
„Együtt a Kárpát-medence kultúrájáért” PDF Nyomtatás E-mail

A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület 2013. március 15-23. között szervezte meg a XXIII. nemzetközi művésztelepét Kötegyánban „Együtt a Kárpát-medence kultúrájáért” címmel Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázati finanszírozással.
A kegyetlen időjárás ellenére a résztvevők sorra megérkeztek Magyarországról, Erdélyből, a Felvidékről és csatlakoztak a helyi segítők is. Az alkotók és a helyi segítők önkéntes munkában dolgoztak. További segítséget kaptunk a Bio-Rét Kft-től, Református Egyházközségtől és a helyi Önkormányzattól.
Délelőtt koszorúzás volt a településen a Kossuth szobornál illetve a Táncsics emléktáblánál.
Délután kiválogattuk az anyagokat és előkészítettük azt megmunkálásra. Az alkotómunka március 16-23 között folyamatosan történt.
Elkészült alkotások:
1. - 2 db utcaajtó oszlop zsindelytetővel, 2 db kapuoszlop tájjellegű kalotaszegi motívumokkal.
- 2 szárny bejárati kapu készült utcaajtóval, mely a Bacsó Béla utcai KBKE Népfőiskola alkotóház kapuja lett.
2. - 2 db kapuoszlopot rönkfából, 2 szárny kaput készítettünk
- 1 db cégtáblát – ezek a Tarján-pusztai Vendégház bejáratánál kerülnek felállításra, ami a településre vezető út mellett van.
3. -  8 db emlékpadot készítettünk – ezek a civil háznál és a településen kerülnek elhelyezésre
4. - térplasztikákat 6 db készítettünk – ezeket a településen helyeztük el.
Az elkészült alkotások értéke megközelítőleg 7 millió Forint
1 db nagyméretű faszobrot az újonnan felújított református templomnál helyeztünk el, Lukács István szobrászművész alkotását a Református Egyházközségnek ajándékoztunk. Esténként beszélgetések voltak: az erdélyi kortárs művészetről. Megbeszéltük a jövő év feladatait, a 2013-ban várható művésztelepeket. A rendezvényeken részt vettek a helyi érdeklődők, ami lehetőséget biztosított a művész, közönség találkozóra. A közös munka pedig erősítette az alkotók és a lakosság közötti együttműködést, barátságot. Megismerve egymás kultúráját.
A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület hosszú évek óta dolgozik a település fejlődése érdekében. Az egyesület tagjai - helyi társadalom aktív cselekvőinek összefogásával - létrehoztak egy teleházat és a falu határában Öko-parkot létesítettek, amelynek fő díszítő elemei a fafaragások, kopjafák és szobrok. Ezek a köztéri alkotások a település más helyszínein is megjelentek, a 23 alkalommal megszervezett művésztelepek alkotóinak munkája eredményeképpen. Az itt lakók szeretnek a településen élni, de nem mindennel elégedettek. Többre, szebbre vágynak. A helyi önkormányzat és a Baráti Kör vezetői 16 évvel ezelőtt kezdték el a közös egyeztetésüket a tájképi környezet kialakításáról és tudatosan megkezdték Kötegyán kopjafa és faszobor gyűjteményét felépíteni azzal a céllal, hogy elkészült parkok, közterek, játszóterek, faszobor gyűjtemény együttes hatására javuljon az ott élők közérzete, változzon meg a település arculata esztétikai, szellemi, kulturális, gazdasági téren egyaránt.
A projektben résztvevő alkotóknak, helyi segítőknek és a segítséget nyújtó szervezeteknek köszönjük segítő szándékát és munkáját.


 


      
 

 
Szakmai beszámoló 2011 PDF Nyomtatás E-mail

Egyesületünk nagy várakozással tekintett a 2011. év indítására. Március 21-ig a korábbi évekhez hasonlóan közhasznú feladatként Egyesületünk látta el a közművelődési intézmények - Könyvtár, Művelődési ház - működtetését, amit a helyi önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás szerint végeztünk.

Bővebben...
 
Művészet - közösségépítés - helyi érték PDF Nyomtatás E-mail

A történetem a múlt század végére nyúlik vissza. A helybéliek megelégelik környezetük rombolását és 1997-ben megalakítják a Kötegyáni Baráti Kör Egyesületet a Békés megyei Kötegyánban a helyben élő művészek, alkotók, kreatív értelmiségiek kezdeményezésére 21 fővel.
Megfogalmaztuk a célkitűzéseinket:
Pályázatunk és 1998-ban létrehoztuk a Teleházunkat, ezek a szolgáltatások a mai napig működnek. Dédelgetett álmunk volt egy kulturális értékteremtő nemzetközi művésztelep létrehozása. A magyar, román, szlovák, német vegyes kultúrájú térségben a haldokló Gyepes folyó helyére Öko-parkot, tavat álmodtunk. Pályáztunk, kilincseltünk, szerveztünk, teremtő erejű barátokat hívtunk a Kárpát-medencéből.

Bővebben...
 
Bemutatkozunk PDF Nyomtatás E-mail

A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület 1997-ben alakult, helyben élő alkotók, kreatív értelmiségek kezdeményezésére 21 fővel. A szervezet alapító célkitűzései között szerepelt „a kötegyáni lakosok életkörülményeinek javítása, a helyi kezdeményezések támogatása, a településen élő polgárok közügyekben való részvételének és a közügyek iránti felelősségének növelése.

Bővebben...
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

2. oldal / 2
RocketTheme Joomla Templates