Kötegyáni Baráti Kör Egyesület

Cím: 5725 Kötegyán, Kossuth u. 50.

E-mail: telehazkotegyan@freemail.hu

Telefon/fax: +36 66 278-354

Mobil: +36 20 553-4352

 

kedd, január 23, 2018
Text Size
   
Művészet - közösségépítés - helyi érték PDF Nyomtatás E-mail

A történetem a múlt század végére nyúlik vissza. A helybéliek megelégelik környezetük rombolását és 1997-ben megalakítják a Kötegyáni Baráti Kör Egyesületet a Békés megyei Kötegyánban a helyben élő művészek, alkotók, kreatív értelmiségiek kezdeményezésére 21 fővel.
Megfogalmaztuk a célkitűzéseinket:
Pályázatunk és 1998-ban létrehoztuk a Teleházunkat, ezek a szolgáltatások a mai napig működnek. Dédelgetett álmunk volt egy kulturális értékteremtő nemzetközi művésztelep létrehozása. A magyar, román, szlovák, német vegyes kultúrájú térségben a haldokló Gyepes folyó helyére Öko-parkot, tavat álmodtunk. Pályáztunk, kilincseltünk, szerveztünk, teremtő erejű barátokat hívtunk a Kárpát-medencéből.


Az eltelt több, mint egy évtized alatt mind szellemiségében mind küllemében megújult a falu. Közel 100 művész fordult meg a nyári művésztelepeinken. Aminek híre ment – s ennek hatására Dobozon, Kondoroson, Sümegen, Sopronban, Szombathelyen, a partiumi Mezőpetriben, Belényesben, Nagypetriben, az erdélyi Erdőcsinádon, a felvidéki Nagyölveden is szobrokkal gazdagodtak.
A Lakiteleki Népfőiskolán pedig írók, költők és híres emberek padjait készítettük el.
Az évek során létrejött egy interregionális együttműködés. Az egyesület arculata is megváltozott. A helybeliekhez csatlakoztak Romániából, Szlovákiából, Szerbiából érkezett alkotók, képző-és iparművészek, egyetemi és főiskolai tanárok, hallgatók, építészek és kalotaszegi népművészek, fafaragók, ácsok, akik az egyesület tagjai lettek.
Néhány évvel ezelőtt a gráci, tavaly a brüsszeli környezetvédelmi konferencián feltették a kérdést: Miért éppen Kötegyánban jött létre Magyarország egyik legnagyobb kopjafa és faszobor gyűjteménye:
A válasz egyszerű volt: Miért ne itt? Ebben az istenháta mögötti kisfaluban, itt ahol az akarat s a tett emberekre lelt.
A Kötegyáni Baráti Kör Egyesület az Önkormányzat az alkotó művészek és a lakosság összefogásával valósulhattak meg azok a kulturális értékteremtő nemzetközi művésztelepek, amelyek eredményeként az Öko-tó környezetét a parkot és a falut díszítik. A művésztelep valódi értéke, hogy a környező országokból érkező művészek olyan szellemiséget képviselnek, ami köré határozott kulturális értéket létrehozó, közösséget építő, fejlesztő folyamat „kovász” indulhat be, ami hatással van a településre, kistérségre. Annak gazdaságára, turisztikájára, munkahelyteremtésére, így alakítja a falu arculatát is. Olyan kulturális híd jön létre, ahol más-más ország képviselői megismerve egymás nyelvét, kultúráját, szokásait – munkájukkal egy emberöltőnyi időre maradandó értéket hoztak létre. Az alkotás valahol gyönyörűség: ami napi 10-12 óra kemény munka, hőségben, akár esőben, de mégis minden ütéssel új erő költözik az ember lelkébe még ha sajog is a teste. A társak segítenek – nyelvi nehézségek ellenére – tanácsot adnak, jó szívvel bíztatnak, toleránsak. Ebben a közösségben mindenki becsüli, tiszteletben tartja a másikat. Azt a tudást, amit magával hozott, szokásait, szerszámait, nyelvét, nemzeti, felekezeti hovatartozását, magát az életet.
Mi pedig reméljük, hogy munkánkkal, alkotó gondolatainkkal hozzájárulhatunk a mai rohanó világunkban egy karakteres nemzeti kultúra kialakításához, kísérletező értékteremtő kedvet kínálva másoknak is.

Ungvári Mihály
KBKE elnöke

 

 
RocketTheme Joomla Templates