2013-as nyári művésztelep – az eurooptimizmus és az európai polgárok oázisa PDF Nyomtatás E-mail
Részvétel: a projekt lehetővé tette a találkozókat 187 állampolgár részvételével, akik közül Kötegyánból (HU) – 10 fő, Pilisszentkersztől (HU) 126 fő, a Kötegyáni Baráti Kör képviseletében (HU) 8 fő, az ARTERA Alapítvány képviseletében (RO) 30 fő, Kézdiszentlélekről (RO) 5 fő, a Bokréta Egyesülettől (RO) 4 fő, valamint a Szerbiai ULSUS ART 90 – Zenta képviseletében 4 fő vett részt.
 
Helyszín/Dátumok: a találkozó helyszíne Nagyölved – Velké Ludince - Szlovákia volt, 2013. Június 22 és 2013. Július 4. között
 
A program részletes leírása:
 
2013. június 22-én érkeztek a résztvevők, majd elfoglalták szálláshelyeiket, s a közös vacsorán megismerkedtek egymással a résztvevők.
 
2013. június 23-án megismerkedtek a találkozó programjával, valamint közösen tárgyaltak a művészi alkotások elkészítési formájáról, kivitelezéséról. Az egyes partnerek megegyeztek abban, kinek mi a küldetése a projektben. A délután folyamán a résztvevők megismerkedtek a településsel, valamint az előző évek alkotásaival a település több pontján. Megismerkedtek az elmúlt évek EU által finanszírozott projektjeivel is – iskola hőszigetelése, a Tűzoltószertár megtekintése, valamint a közvilágítás és a Fő tér felújításával. 
 
2013. június 24-én a résztvevők megkezdték az anyagok kiválasztását, ki-ki a maga elképzelése szerint, valamint a megadott téma alapján. A szakmai program keretén belül megismerkedtek az Artera Alapítvány tevékenységi körével – aki egyesíti az Erdélyi kézműveseket, találkozókat és kézműves táborokat szervez kicsiknek, nagyoknak, valamint a Míves Emberek Sokadalmát Székelyudvarhelyen évente egy alkalommal. Az esti előadás keretén belül foglalkoztak az Unió éves programjával – Az európai polgár éve, az EU polgárok jogai, a bizalom krízise, az EU polgárság értelme, valamint a pesszimizmus veszélyeivel. AZ előadást Nagyölved polgármestere tartotta.
 
2013. június 25-én a találkozó résztvevői a kultúra felé irányították tekintetüket. Megismerkedtek a tágabb környék nevezetességeivel, felkeresték az Európában egyedülálló termál fürdő és település projektjeivel – Podhajskával. Az est folyamán Ing. Marian Kotora az Alsó Garam-menti régió elnöke tartott előadást Az EU aktuális problémái – a mi régiónkban (munkalehetőségek a fiatalok részére, dolgozó nők, szociális környezet) címmel.
 
2013. június 26-án egész nap alkottak a művészek, majd a workshop keretén belül „Miként használjuk a művészetet az EU értékeinek terjesztésében”. A vacsora ideje alatt a résztvevők találkoztak a helyi önkormányzati képviselőkkel és a jelentősebb cégek vezetőivel.
 
2013. június 27-én brainstorming – az önkormányzatok, polgári társulások, non-profit szervezetek feladata a polgárok irányába, valamint a községi társulások, polgári társulások és önkormányzatok közös feladatai az épített környezet kialakításában – a Bokréta Egyesület és Piliszsentkereszt képviselőivel.
 
2013. június 28-án ismét folytatódott a művek alkotása, a szakmai program keretén belül pedig a résztvevők az EU értékeiről beszélgettek. A délután folyamán az önfenntartó falu lehetőségeiről beszélgettek az önkormányzat képviselői, valamint a témában jártas vendégek Magyarországről és Romániából.
 
2013. június 29-én a résztvevők a mini-foci bajnokságon vettek részt, valamint Dr. Surján László előadásán, majd az esti előadáson a Polisszentkeresztiek előadűsűban egy musicalt néztek meg – „Valahol Európában” címmel.
 
2013. június 30 –án a közös reggeli és ebéd után a Gálaprogram következett, ahol bemutatkoztak a helyi Alapiskola és Óvoda diákjai, valamint a helyi Rozmaring Népdalkör, Zsapka Attila és Korpás Éva, majd Ungvári Mihály arról beszélt, Hol a helyünk az EU-ban az Európai Stratégia 2020-ig program szellemében.
 
2013. július 1-én a művészek újra nekiálltak az alkotások elkészítésének.
 
2013. július 2-án előkészítették a kiállítást, majd a környék gasztronómiai jellegzetességeivel ismerkedtek. A nap folyamán a workshop keretén belül az egyes önkormányzatok képviselői igyekeztek elemezni az együttműködési lehetőségeket, valamint a tapasztalatcsere is fontos eleme volt a találkozónak.
 
2013. július 3-án a záró konferencián az elért eredményekről tartottak előadást, majd megnyitották a kiállítást egy kultúrprogrammal kedveskedtek a művészeknek és az egybegyűlteknek.
 
2013. július 4-én a résztvevők elbúcsúztak és hazatértek, a helyiek pedig megkezdték a takarítást és a művek raktározását.
 
A « 2013-as nyári művésztelep – az eurooptimizmus és az európai polgárok oázisa » projektet az Európai Unió finanszírozta az „Európa a polgárokért” program keretében.
 
 
RocketTheme Joomla Templates